“De totes les velles imatges que han pres estat en l’ànima del poble, no n’hi ha cap que pugui igualar-se a la dels gegants” (Joan Amades).

Any:

Autor:

Ramon Boadella

Descripció:

Els gegants formen part del patrimoni cultural i immaterial del nostre poble com també ho són del patrimoni festiu català. Això es tradueix en la música que els acompanya i els fa ballar, o la tècnica emprada en el moment de construir-los o en la de ballar-los. A Cabrils en tenim constància des de finals dels anys setanta, quan la mainada de les escoles Tolrà, sota les ensenyances de la mestra Pepita Justícia fabricaren un parell de gegants dels quals fins ara no n’hem trobat cap imatge. L’any 1984, essent regidora de Cultura la Contxita Cabot, amb una emprenedora Comissió de Festes, decideixen trobar la manera de que Cabrils pugui lluir una parella de gegants. El seu constructor serà en Manel Cardona, conegut popularment com en Nona. Tenia el seu taller al carrer de Sant Benet, núm. 46. Per tal d’obtenir diners, s’organitzà una tómbola a la planta baixa de les escoles Tolrà. Tothom s’hi abocà i fou un veritable èxit, de manera que el dia 5 de maig de 1985, per la Festa Major de la Santa Creu en Cristòfol i l’Helena sortien al carrer davant d’una multitud d’espectadors. En Lluís, gegant de Vilassar de Dalt i la Senyora de Burriac, d’Argentona en foren els seus padrins. Amb ells, havia nascut la colla gegantera i la colla de grallers. Els gegants que veieu aquí són els originals amb les cares retocades poc temps després d’haver-los estrenat. Estan construïts amb cartró pedra, però malgrat tot pesen entre 60 kg (l’Helena) i 65 kg (en Cristòfol) per una alçada de 3,55 m i 3,60 m respectivament.

Referència:

CD_000_2003_IMG_1106_Fons AMAC

Aquesta llicència permet que els reutilitzadors distribueixin, remesclin, adaptin i desenvolupin el material en qualsevol mitjà o format únicament amb fins no comercials, i sempre que se li atorgui l’atribució al creador.